top of page

E-books: Чому електронні книги досі лякають?



Кілька місяців тому я розмовляв з одним доволі немаленьким видавцем книг, який поділився цінною для мене інформацією про те, що з 2023 року виручка від електронних книг зрівнялася з виручкою від паперових. А це означає, що...


електронних книг продається значно більше, оскільки вони дешевші.

Не знаю, можливо, різниця у кількості проданих електронних примірників у рази більша, ніж паперових.


Ці дані лише надихнули мене видати власну книгу спочатку лише електронною. Хоча, зізнаюсь, колеги не зрозуміли, чому я не зробив паперову та навіть аудіо книгу (всьому свій час).

 

Більш того, дехто навіть здивувався тому, що моя електронна книга – тобто файл – ніяк не захищена від копіювання та розповсюдження (о! я був би радий навіть піратам).

 

Однак я сам часто купую електронні книжки в відомих видавництвах, і ці файли також не захищені. І я не знаю, чому. Якщо я, як автор та сам собі видавець, не маю достатніх ресурсів для того, аби зробити таке, то поважні видавництва точно могли би подбати про захист своїх книжок, але і вони цього не роблять.

 

Більш того, деякі електронні книжки найвідоміших і найпопулярніших авторів не те що не мають захисту, в них навіть не має ані змісту, ані вихідних даних. Взагалі нічого. І я кажу про видання останніх місяців.

 

У той саме час я подбав про те, аби у моїй електронній книзі була вся необхідна читачеві інформація: про книгу, про автора, зміст, виноски і таке інше.

 

Висновків тут ніяких не буде, це лише мої спостереження за ринком електронних книг.

 

Можливо, ви мені скажете, чому видавці мають таке ставлення до такого сучасного носія контенту, як електронні книжки?

 

І мене дуже дивує, наскільки багато людей, маючи сучасні потужні смартфони, планшети і комп’ютери, досі не читають електронні книжки. Вони досі їх трохи лякають. Чому? Як ви думаєте?


Пишіть свої коментарі на моєму Patreon та Facebook.


 

 

bottom of page