top of page

Два «пророцтва» з роману «Ден Крок…», які здійснились



У романі «Ден Крок і український Папа» є кілька сюжетних елементів, які, як гадав автор, є не лише вигаданими, але й фантастичними. Виявилось, це може стати реальністю.


(Далі можливий спойлер).


Отже, один з елементів сюжету – дозвіл Ватикану на благословення учасників одностатевих шлюбів. У 2021 році, коли я писав про це, мені здавалось, що цього ніколи не станеться, принаймні, у найближчі десятиліття. Однак Папа Франциск дозволив саме таку форму благословення наприкінці 2023 року.


На жаль, українські римо-католики і греко-католики відмовились користатись таким дозволом, але, гадаю, вирішення цієї проблеми – питання часу.


З іншого боку, невідомо, чи є статистика: скільки ЛГБТ прагнуть бути частиною церкви (не лише католицької, до речі). А одна з головних героїнь книги Оксана Гетьман каже:


- …це якось дуже дивно, що серед них є такі, що хочуть визнання з боку тих, хто їх зневажає. Це те саме, що займатися коханням з тим, хто тебе принизив.

Другий сюжетний елемент – надання сана кардинала голові українських греко-католиків, який названий у книзі Богданом Шевченком. Як відомо, серед кардиналів досі нема жодного кардинала - українця, а за всю історію їх було лише п’ять, останній з них – Любомир Гузар (1933 - 2017). Саме Гузар, за деякими даними, був п’ятим кандидатом на Святий Престол за результатами рейтингового голосування кардиналів (конклаву).


Сьогодні стало відомо, що Папа Франциск надасть кардинальский сан єпарху УГКЦ Миколі Бичку (на фото справа). Але він з Австралії. Але він українець.


Таким чином новий кардинал голосуватиме за обрання нового Папи, коли прийде час, і сам може претендувати на Святий Престол.


Український Папа? Нема нічого нереального.


bottom of page